first story 31012012

Tuesday, 31 January 2012
salam...
mungkin ada yang dh terbaca dis story kat fb...
tp bg chek,..it just nice kalau chek share dis kat blog...


LELAKI : Awak, boleh jadi awek saya? Saya berkenan sgt lah kat awak. Bagi saya, awak perfect!

                                        PEREMPUAN : Ok, boleh je takde masalah. Couple ke?
LELAKI : Err...kalo dah mintak jadi awek, maknanya couple la tu kan?
PEREMPUAN : Ok. Bila nak kahwin?
LELAKI : Err..boleh tak tunggu saya habis belajar dulu tahun depan, pastu tunggu saya dapat keje stabil dulu. Dalam 3 tahun, insyaAllah.
PEREMPUAN : Ok, kita putus sekarang gak.
LELAKI : Eh, kenapa?????
PEREMPUAN : Kerana tiga sebab
Satu, awak ajak saya bergelumang dalam dosa utk 3 tahun tanpa akad yang sah. 
Tiada jaminan awak takkan jumpa saya, sentuh saya dan hal2 berkaitan.
 Dalam 3 tahun tu kita akan bercakap hal sia-sia tentang soal hati yang tiada berkesudahan.
 Nanti ada yang terluka. 
Saya taknak hati saya terluka. 
Saya pun taknak hati awak terluka.


Dua, kalau tak bersedia nak kahwin kenapa terburu-buru nak jalin hubungan? 
Sedangkan kahwin ni spesifiknya adalah
 utk mereka yg betul2 bersedia zahir batin, agamanya, ekonominya wlpn tak kaya, dan dari banyak sudut.
 Restu ibu bapa juga perlu difikirkan sama.

Tiga, lelaki yang beragama tahu bahawasanya ini bukan caranya. 
Sabar. 
Tahajjud byk2. 
Istikharah rajin2. 
Taubat selalu2.
 Muhasabah sentiasa2.
 Ubah slow2.
 Lelaki beragama takkan beri harapan palsu dengan bermain dengan
 perasaan,
 masa dan 
waktu. 
Jangan letak harapan seandainya hati tak yakin.
 Jgn beri harapan pada yang mudah menyerap harapan.
 Hati wanita ni macam gelas kaca,
 mudah pecah.
 Bila dah terluka,
 susah nak rawat balik.
 Jangan ada niat nak kahwin je,
 tapi tindakan ke arah itu tidak ada.
 Boring.
 Cari calon ni bukan nak cuba-cuba macam cuba pakaian.
 Tak sesuai yang ni, amik yg lain lah..

LELAKI : Em..tp sy tetap nak awak. Dh bertahun2 tunggu awk.

PEREMPUAN : Mohon padaNya andai hatiku yang kau pohon.. 
Bila dah bersedia,
cuba cari saya balik. 
Tapi ni bukan janji atau beri harapan. 
Jika sy masih blm berpunya, 
datang mintak dengan ayah mak terus.
Bincang dengan dorang. Salam.
LELAKI : Wslm

2 comments:

  1. Cik Rongoks said...:

    terbaik sya ! ^_^

  1. AkmaFaizal said...:

    thanks for sharing..
    jemput join ga ni http://www.akmarwati.com/2012/05/ga-dari-akmarwaticom.html

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...